VAHVAT HAMPAAT & KARIES
Oletko huolissasi karieksesta eli hampaiden reikiintymisestä?
Voit tehdä useita asioita hampaidesi vahvistamiseksi ja suuongelmien ehkäisemiseksi, jolloin vältät huonot uutiset hammaslääkärissä. Terveen suun ylläpitäminen ja karieksen ehkäisy on helpompaa, jos ymmärtää, mistä hampaiden reikiintyminen johtuu.
Reikä hampaassa tarkoittaa, että osa hampaasta on vaurioitunut. Se voi ilmetä eri tavoin riippuen siitä, kuinka vakava vaurio on ja missä suun osassa se sijaitsee. Yleensä oireita ei havaita ennen kuin reikä on kasvanut. Mutta jos ja kun oireita ilmenee, ne voidaan havaita useilla eri tavoilla. Saatat esimerkiksi kärsiä hampaiden vihlonnasta, hammassärkystä tai ruskeista/mustista värjäytymistä hampaissa. Karieksen tapauksessa on joskus jopa mahdollista nähdä reikä vaurioituneessa hampaassa. Usein karieksesta ei saa selkeitä varoitusmerkkejä, kuten kipua tai reikiä, ja silloin ongelma saatetaan havaita hammaslääkärissä röntgenkuvasta. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.
Reikiintymistä voi ehkäistä. Sylkemme kivennäisaineet, kuten kalsium ja fosfaatti, voivat yhdessä hammastahnojen ja suuvesien sisältämän fluorin kanssa auttaa vahvistamaan kiillettä suojaamaan hampaita eroosiolta. Fluori auttaa estämään karieksen pahenemista.
Pyri myös välttämään napostelua ja muita kiilteelle haitallisia tapoja. Muutamia esimerkkejä vahingollisista tavoista ovat, pakkausten avaaminen hampailla ja hampaiden narskuttelu tai yhteenpureminen (voimakas leukojen puristaminen yhteen). Myös tupakointi tekee hampaista herkempiä haitallisille bakteereille.
Listerine® tarjoaa suuvesiä, jotka auttavat suojaamaan kariekselta ja vahvistavat hampaita. Kaikki Suomessa myytävät Listerine®-suuvedet sisältävät fluoria.*
Jos tahdot fluorisuuveden, jossa on ylimääräistä fluoria, saatavilla on Listerine® Advanced Fluoride Milder Taste.
* pois lukien apteekeissa myytävä Listerine Professional Gum Therapy
Usein kysyttyjä kysymyksiä vahvoista hampaista ja karieksesta
Kuinka reikiä syntyy hampaisiin?
Hampaan kova pintakerros eli kiille menettää mineraaleja, kun hampaisiin hyökkää säännöllisesti happoa. Valkoisen täplän ilmestyminen hampaaseen on merkki karieksesta. Jos karieksen etenemistä ei pysäytetä, kiille jatkaa heikkenemistä, ja yhä useampien mineraalien kadotessa muodostuu reikä, joka on korjattava hammaslääkärissä.
Kuinka voin ehkäistä hampaiden reikiintymistä?
Noudata kolmea vinkkiämme välttääksesi hampaiden reikiintymisen. VINKKI 1: Käy säännöllisesti hammaslääkärissä saadaksesi apua karieksen pysäyttämiseksi ajoissa, ennen kuin reikiä kehittyy. Tarvittaessa hammaslääkärisi voi levittää fluoria kaikille hampaiden näkyville pinnoille karieksen ehkäisemiseksi. VINKKI 2: Käytä fluoripitoisia suunhoitotuotteita, koska fluorin tiedetään suojaavan hampaita kariekselta. Varmista, että sekä käyttämäsi hammastahna että suuvesi sisältävät fluoria. Kaikki Suomessa myytävät Listerine®-suuvedet sisältävät fluoria*, ja tarjolla on lisäksi Listerine® Advanced Fluoride Milder Taste -suuvesi, joka sisältää ylimääräistä fluoria hampaiden suojaamiseksi kariekselta. VINKKI 3: Rajoita napostelua. Joka kerta, kun syöt tai juot jotain muuta kuin vettä, bakteerit pääsevät tuottamaan happoa, joka syövyttää hammaskiillettä. Pyri välttämään makeita tehdasvalmisteisia tuotteita, kuten makeisia, kuivattuja hedelmiä ja virvoitusjuomia. Rajoita hampaita syövyttävien happohyökkäysten määrää rajoittamalla välipalojen määrää. Voit myös puhdistaa suusi ruokailun jälkeen. Jos hammasharjaa ja suuvettä ei ole saatavilla, kokeile suun huuhtelemista vedellä.
* pois lukien apteekeissa myytävä Listerine Professional Gum Therapy
Minulla on hammassärkyä. Tarkoittaako se, että minulla on karies?
Hampaiden ärsytystä voi esiintyä useista syistä, ja se voi olla myös merkki kiilteen eroosiosta (korroosiovauriosta), jolloin bakteerit hyökkäävät hampaan pintaan. On aina paras mennä hammaslääkärille ammattimaiseen tutkimukseen.
Miten fluori auttaa kariekseen?
Fluori on tärkeä aine, joka jarruttaa sokerin nauttimista seuraavan happohyökkäyksen aiheuttamaa kiilteen hajoamista, toisin sanoen prosessia, joka johtaa hampaiden reikiintymiseen. Fluoria saa juomavedestä ja ruoasta (usein vähäisiä määriä), mutta paremman suojan saamiseksi kariesta vastaan on hyvä harjata hampaat fluorihammastahnalla ja käyttää fluoria sisältävää suuvettä.1 Maailman terveysjärjestö WHO selventää, että suositeltavat fluoripitoisuudet liittyvät käytön tiheyteen ja että päivittäiseen käyttöön suositeltava vahvuus on 0,05 % fluoria ja viikoittaiseen käyttöön 0,2 %2. Tähän on esimerkiksi lisääntyneeseen kariesriskiin liittyviä poikkeuksia1, jotka hammaslääkärin tai hammashygienistin on arvioitava jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti. Liialliseen fluorin käyttöön hampaiden muodostumisen aikana liittyy riskejä. Silloin fluori voi aiheuttaa hammaskiilteen häiriön, jota kutsutaan fluoroosiksi. Hammasfluoroosille tunnusomaisia ovat valkoiset laikut tai juovat hampaan pinnassa.1 Kaikki Suomessa myytävät Listerine®-suuvedet sisältävät fluoria*, ja ylimääräistä kariessuojaa tarvitseville on tarjolla Listerine® Advanced Fluoride Milder Taste, joka sisältää 0,1 % fluoria ja antaa kiilteelle yhtä hyvän fluorisuojan kuin 0,2 % fluoria sisältävät suuvedet.
* pois lukien apteekeissa myytävä Listerine Professional Gum Therapy