Skip to main content

Vihlominen

MIKSI HAMPAITA VIHLOO?

Hampaiden vihlominen voi olla merkki vaurioituneesta kiilteestä. Ota selvää, mikä aiheuttaa kiilteen vaurioitumisen ja miten voit välttää sellaisia ruokia, juomia ja jopa näennäisen viattomia tapoja, jotka voivat vahingoittaa kiillettä.

5 SYYTÄ HAMPAIDEN VIHLOMISEEN

Syy #1: Aggressiivinen hampaiden harjaus

Liian kova tai puolelta toiselle harjaaminen voi vahingoittaa hampaan valkoista, näkyvää osaa eli kiillettä varsinkin ienrajassa, jossa kiillekerros on ohut. Jos huomaat kuluttavasi hammasharjat nopeasti loppuun, sinun kannattaa ehkä muuttaa tekniikkaasi hieman suojellaksesi kiillettä.

Syy #2: Iensairaus

Plakin kerääntyminen voi johtaa ikenien vetäytymiseen, jolloin hampaan ympärille voi muodostua taskuja. Tämä tekee alueen vaikeaksi pitää puhtaana, ja ongelma pahenee.

Syy #3: Vetäytyneet ikenet

Olet ehkä huomannut, että ikenesi alkavat hävitä hampaiden päältä. Se tarkoittaa, että ikenet vetäytyvät ja paljastavat hampaan herkän juuren.

Syy #4: Hampaiden eroosio (syöpymisvauriot)

Jos syöt säännöllisesti voimakkaan makuista ruokaa ja/tai nautit happamia ruokia ja juomia, hammaskiille voi alkaa liueta. Jos kiille kuluu pois, sen alla oleva hammasluu eli dentiini voi paljastua, mikä voi johtaa hampaiden herkkyyteen.

Syy #5: Haljennut hammas

Halkeama voi ulottua hampaan purupinnasta juureen asti. Silloin äärimmäiset lämpötilat ja erityisesti kylmyys voivat aiheuttaa epämukavuutta.

VIHLOVIEN HAMPAIDEN 4 VIHOLLISTA

Vältä näitä, jos sinulla on hammassärkyä

  Vihollinen #1: Kylmä    

Ajattelitko hukuttaa surusi (vihlovista hampaista) jäätelöannokseen? Mieti uudelleen. Kiille on kuin kilpi, joka suojaa dentiiniä kylmän osuessa hampaan pintaan, ja jos se on vaurioitunut, kylmät ruoat ja juomat tekevät todella kipeää. Jopa kylmän ilman hengittäminen voi aiheuttaa äkillisen vihlovan tunteen hampaissa.

  Vihollinen #2: Kuuma   

Aivan kuten et itse halua kiehuvaa vettä ihollesi, hampaasikaan eivät kestä kuumaa nestettä, jos kiille on vaurioitunut.

  Vihollinen #3: Hapan   

Rakastatko sitrushedelmiä, tomaattia, maustekurkkua ja viiniä? Hampaasi eivät. Happo syövyttää kiillettä ja tekee hampaista todella herkkiä.

  Vihollinen #4: Makea   

Toinen hapan konna on sokeri. Suun bakteerit rakastavat sokeria, ja mitä enemmän sitä syöt, sitä enemmän happoa ne tuottavat. Monet meistä ovat persoja makealle, mutta pahimpia vältettäviä roistoja ovat virvoitusjuomat, tietyt urheilujuomat ja mehut.

5 KEINOA LIEVITTÄÄ HAMPAIDEN VIHLONTAA

  1. Harjaa varovasti   

Herkät hampaat vaativat erityistä huolenpitoa. Mitä kovemmin harjaat, sitä suurempi on hampaan pinnan kulumisen riski. Vaikka hampaasi alkaisivat tuntua paremmilta, on tärkeää jatkaa hellävaraista harjaamista pehmeällä hammasharjalla. Harjaa ienrajan ympäriltä varovasti, jotta et poista enempää ienkudosta.

  2. Mieti ruokavaliotasi   

Yritä olla syömättä liikaa happoa sisältävää ruokaa, kuten appelsiineja ja sitruunoita, koska ne voivat vähitellen syövyttää kiillettä ja johtaa dentiinin paljastumiseen. Tämän tyyppinen ruoka voi myös pahentaa hampaiden vihlontaa ja aiheuttaa kipua.

  3. Pidä huolta suustasi   

Varmista mahdollisimman hyvä suunhoito käyttämällä oikeaa tekniikkaa harjatessasi hampaita ja käyttäessäsi hammaslankaa puhdistaaksesi kaikki suun osat tarkasti.

  4. Käytä hellävaraista hammastahnaa   

Valitse hellävarainen hammastahna, joka sisältää fluoria.

  5. Älä leiki sankaria   

Tunnetko kivuliasta vihlontaa hampaissasi? Jos näin on, älä viivyttele hammaslääkäriin menoa. Hammaslääkärisi voi antaa neuvoja suuhygieniasta ja tarjota fluorausta.

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ VIHLOVISTA HAMPAISTA:

Hampaiden vihlonta on yleensä terävää kipua, jota esiintyy kontaktissa kylmän ilman kanssa tai nautittaessa ruokia tai juomia, jotka ovat hyvin kuumia, kylmiä, makeita tai happamia. Jos tunnet voimakkaampaa, jatkuvaa kipua, kyse voi olla erityyppisestä suukivusta.

Takaisin alkuun

Hampaiden vihlominen voi olla merkki kiilteen eroosiosta (liukenemisesta), kun bakteerit hyökkäävät hampaan pintaan. On aina paras mennä hammaslääkärille ammattimaiseen tutkimukseen.

Takaisin alkuun